Een nieuwe Meester?

Het antwoord op mijn eerste vraag aan ChatGPT hoe A.I. werkt in een maçonnieke bijeenkomst, bevat onder meer volgende stellingen: het systeem kent geen toepassingen van A.I. tijdens dergelijke bijeenkomsten.

“Zeshonderd jaar boeken hebben geleid tot grote discussies, tot eindeloos veel ideeën, al dan niet gebundeld in stromingen, nog veel meer conflicten. Lukt dat ook met AI? Zijn wij klaar om AI op dezelfde kritische manier aan te pakken, is AI niet te krachtig, overweldigend voor ons?”

Het antwoord op mijn eerste vraag aan ChatGPT hoe A.I. werkt in een maçonnieke bijeenkomst, bevat onder meer volgende stellingen: het systeem kent geen toepassingen van A.I. tijdens dergelijke bijeenkomsten; A.I. heeft het potentieel om een impact te hebben op meerdere maatschappelijke aspecten zodat organisaties kunnen kiezen voor het gebruik ervan; potentieel gebruik van A.I. is eerder geschikt voor administratieve of logistieke functies.

Het is een cliché te stellen dat de druktechniek geleid heeft tot een revolutie in de ontwikkeling en verspreiding van de kennis en dat, anders dan voorheen, die mettertijd niet langer beperkt bleef tot een besloten kring van academici of wijzen. Er is meer; die verspreiding van de kennis heeft de mens in enkele eeuwen een evolutionaire sprong doen maken groter dan die van duizenden jaren eerdere evolutie: we zijn sterker, leven langer, leven langer gezond, een mens van twintig heeft toegang gekregen tot de wijsheid en schoonheid van zovele wetenschappers en kunstenaars. A.I. kan het begin betekenen van een even belangrijke sprong.

In dit artikel gaat Jef Asselbergh in op de potentieel van A.I. in de loge. Lees het in THOTH 5 van 2023, AI, Betekenis en verbeelding.

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang elke maand een artikel in je mailbox.